Chili és paradicsom

Tűzdelés

2015. április 03. 12:38 - Iszka

Chili paprika és paradicsom átültetés, más növényre is alkalmas módszer.

 

Ültetés után 1-2-3 héttel később eljön az az idő, hogy a kis növénykéink már egymást akadályozzák a fejlődésben. Ha így maradnak, akkor mind gyenge lesz, később sem növik ki, a hosszú tenyészidejű (általában a chili paprikák) növények esetében még fontosabb. Így a növények több fényt és főleg a gyökereikkel több helyet tudnak elfoglalni, több tápanyagot tudnak felvenni, erősebbek lesznek, több termésre számíthatunk.

Google

.

A paradicsomokat én általában egy nagy tejfölös pohárba ültetem, félig talajjal, 12-15 magot teszek bele, de 10-et hagyok meg, a legkisebbeket húzom ki. Amikor 3 pár normál levelük van akkor ültetem szét őket, 3-at teszek szintén egy nagy tejfölös pohárba, de ekkor már tele teszem talajjal, ráadásul már keverek hozzá kerti földet is, hogy szokják majd a helyükön lévő viszonyokat. Most április 2 van, kint dög hideg, 3-4 fok, a paradicsomok még egyszer sem lettek szétültetve. A chili paprikák viszont már van amelyik másodszor is. A legfiatalabb paprikák is 3 hetesek, a legöregebbek meg már 8-10 levélpárosak.

Chili palánta:

chili_palanta.jpg

Paradicsomok:

palanta.jpg

BUKTATÓK:

A paradicsom nem kényes arra, ha szakad a gyökere, még talán több is nő neki, ha mélyebbre ültetjük, akkor még több gyökere lesz! Csak vágjuk le azokat a leveleket amik a talajba kerülnének.

Chiliknél viszont nagyon óvatosnak kell lennünk, én általában egy konyhai villával körbe böködöm és ezzel fordítom ki a kis növénykéket, 10-ből általában 8 megmarad, aminek úgy érzem, hogy sérült a szára vagy a gyökere nagyon azt selejtezem. Mélyebbre sem kerülhetnek, majd akkor ha száruk eléri a ceruza vastagságot, de erről majd később. A chilik szeretik a tágas helyet, sok gyökeret növeszteni, ekkor szép bokrosak lesznek és több termést is adnak. Viszont amit nem szeretnek az az átültetés! Inkább egyszer nagyobba, mint többször kisebbe!

Google

2015 szeptemberétől http://www.kardinalis.hu/ néhány saját vető magom is elérheted. Chili, paradicsom, különleges növények.

.

 hogyan.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://chilisesparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr377335428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása